De werking en functie van HVAC in de scheepvaart- en offshore industrie

HVAC is een afkorting voor het Engelse “Heating, Ventilation and Air Conditioning” ofwel verwarming, ventilatie en airconditioning. Het is een systeem dat kan worden ingezet om luchtkwaliteit te reguleren binnenshuis, in bedrijfspanden, maar ook op schepen. Dit artikel geeft u meer informatie over hoe dit werkt, wat de voordelen zijn van een HVAC installatie en zijn toepassingen binnen de scheepvaart.

Hoe werkt een HVAC installatie?

Een HVAC systeem is verantwoordelijk voor de verkoeling en verwarming van de ruimtes die op het systeem zijn aangesloten. Het systeem is in staat om verwarmde, gekoelde of verse lucht ruimtes in te pompen.

Het systeem is onder te verdelen in twee werkingen:

  1. Airconditioning door middel van koelmiddel verdamping
  2. Verwarming door middel van een warmtepomp

De werking van het airconditioningssysteem begint bij het aanzuigen van buitenlucht door een compressor op het buitendeel van het systeem. Vervolgens circuleert de aangezogen lucht door een stoffilter naar het binnendeel. In het binnenste gedeelte van het systeem wordt constant een koelmiddel rondgepompt. Wanneer de vers aangezogen lucht, die in buizen/leidingen wordt vervoerd, langs het koudemiddel komt, zal door het temperatuurverschil de temperatuur van de verse lucht afnemen. De temperatuur van het koudemiddel neemt door de buitenlucht echter wel toe, maar doordat deze in het systeem bij het warmer worden steeds verdampt en bij het afkoelen weer condenseert, gaat er virtueel geen koudemiddel verloren in het koelingsproces. De gekoelde lucht kan nu naar de ruimte worden getransporteerd.

De warmtepomp in een HVAC systeem kun je aansluiten op hetzelfde systeem als die van de airconditioning. Net als bij het airconditioningsysteem werkt het verwarmings gedeelte door het aanzuigen van buitenlucht. Wanneer de warmtepomp en de airco op hetzelfde systeem zijn aangesloten, kan de benodigde verse lucht door hetzelfde systeem worden aangezogen. De verse lucht wordt binnen in het systeem verwarmt door een warmtepomp, tegenwoordig zijn virtueel alle warmtepompen elektrisch. De verwarmde lucht kan vervolgens in de op het systeem aangesloten ruimtes worden gepompt.

Het belang van goede HVAC op een schip

Het belang van een goed gecontroleerd werkklimaat is ontzettend belangrijk voor het welzijn van je personeel, vooral binnen de scheepvaart! Het klimaat op zee is vaak ruig en meedogenloos. De hardwerkende bemanning wordt dan ook constant blootgesteld aan deze barre temperaturen. De mensen benedendek zijn qua luchtkwaliteit compleet afhankelijk van het HVAC-systeem. Wanneer je werkplek goed geconditioneerd is kan je goed en veilig aan het werk.

Hoewel de meeste offshore medewerkers niet meteen aan een HVAC installatie denken wanneer ze denken aan arbeidsvoorwaarden, zorgt een goed werkklimaat indirect voor efficiëntie op de werkvloer. Bovendien hoort bij een juist werkklimaat weinig ziekteverzuim. Mensen worden minder snel verkouden omdat het te koud is aan boord, ze zijn minder snel uitgeput omdat het simpelweg te heet is, longontsteking wordt voorkomen omdat het niet te vochtig is, etc. Gezonde medewerkers zijn niet alleen blije medewerkers, maar ook goed functionerende medewerkers. Bovendien kan lang verzuim door ziekte, hoge kosten met zich meebrengen.

Een goed HVAC systeem bespaart niet alleen de krachten van werknemers, maar ook energie. Door de constante verbeteringen van HVAC systemen, zijn moderne systemen erg efficiënt en milieuvriendelijk. Hierdoor valt er jaarlijks veel geld besparen op stroom. Als gevolg van de verbeteringen zijn de levensduur van de systemen verlengd. Hierdoor is er minder vaak onderhoud of vervanging van de systemen nodig. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat de kosten van het systeem op den duur niet hoger uitvallen.

Een goed HVAC-systeem is daarom echt een investering in de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van je personeel. Dit zal uiteindelijk leiden tot lagere kosten voor je bedrijf!

Een goed HVAC-systeem verdient zichzelf dus snel terug.

De expertise van Stout in HVAC

Wij bij Stout Pijpleidingen & Technische Installaties zijn gespecialiseerd in sanitaire- en HVAC installaties in zowel schepen als bedrijfspanden. Door onze brede kennis en jarenlange ervaring kan u bij ons terecht voor installatie, maar ook voor ontwerp van HVAC installaties. Onze specialisten hebben kennis van de materialen in combinatie met de specifieke installatievoorschriften die gelden aan boord van schepen. Of het nou gaat om bestaande bouw of nieuwbouw, de specialisten van Stout zorgen voor de meest efficiënte routing van leidingen. We zijn flexibel en meedenkend en zullen in overleg samen kijken naar het beste plan van aanpak.

Contact

Wil je meer weten rondom de werking en functie van HVAC in de scheepvaart- en offshore industrie? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022