De werking en toepassingen van orbitaal lassen

Orbitaal lassen is een geautomatiseerd lasproces waarbij een machine met een lastoorts in een cirkelvormige beweging een las maakt. Dit proces wordt gewoonlijk gebruikt voor het lassen van cirkelvormige materialen, zoals pijpen, buizen en tanks.

Hoe werkt orbitaal lassen?

Orbitaal lassen is een mechanische lasmethode wat betekent dat er geen bediener nodig is om de lastoorts vast te houden. In plaats daarvan is de lasmachine uitgerust met een cirkelvormige lastoorts die op een roterende arm is gemonteerd. Deze toorts wordt dan op het oppervlak van het werkstuk geplaatst en in een cirkelvormige beweging gelast. Het lasproces wordt uitgevoerd door een operator die het lasapparaat op afstand bedient.

Deze lasmethode wordt gewoonlijk gebruikt voor het lassen van ronde voorwerpen zoals pijpen, buizen en tanks.

TIG

Orbitaal lassen wordt vrijwel altijd uitgevoerd met TIG-lassen (tungsten inert gas). TIG zorgt namelijk voor een zeer stabiele boog die essentieel is voor het maken van goede lassen. Bovendien produceert TIG-lassen minder warmte dan andere methoden zoals MIG-lassen (metal inert gas), waardoor er minder kans is op kromtrekken van het werkstuk.

TIG-lassen is een relatief langzaam proces, maar de snelheid kan worden verhoogd door een hogere lasstroom te gebruiken. Dit gebeurt meestal bij het lassen van dikkere materialen.

Voordelen van orbitaal lassen

Orbitaal lassen is een zeer efficiënte manier van lassen. Het is veel sneller dan handmatig lassen en produceert zeer strakke lasnaden. Deze lasmethode produceert hoogwaardige lassen die sterk en duurzaam zijn.

Orbitaal lassen is ook een zeer veelzijdige lasmethode. Er kunnen materialen van alle soorten en maten mee worden gelast. Dit maakt het ideaal voor gebruik in een groot aantal industrieën.

Bovendien is deze methode een zeer veilige. De operator wordt niet blootgesteld aan de lasboog en hoeft zich niet in de nabijheid van het werkstuk te bevinden. Dit vermindert het risico op ongevallen en verwondingen.

Nadelen

Orbitaal lassen is duurder dan handmatig lassen. Dit komt omdat het gespecialiseerde apparatuur en getrainde operators vereist.

Deze lasmethode is niet geschikt voor alle materialen. Sommige materialen, zoals aluminium, zijn moeilijk te lassen met deze methode.

Deze methode  kan alleen worden gebruikt voor het lassen van ronde voorwerpen. Het is niet mogelijk om met deze methode platte oppervlakten te lassen.

Meer weten?

Meer weten over orbitaal lassen of andere lasmethodes? Neem hier contact met ons op!