De werking van een drinkwatersysteem op een schip

Een drinkwatersysteem op een schip is een systeem dat drinkbaar water levert aan de bemanning en de passagiers van het schip. Het drinkwatersysteem bestaat gewoonlijk uit een watertank, een pomp, een filter en kranen. Het drinkwater wordt door middel van pijpleidingen door het schip vervoerd. In deze blog lees je over alle onderdelen van een drinkwatersysteem aan boord van een schip.

Hoe werkt een watertank

De watertank is de belangrijkste opslagplaats voor drinkbaar water op een schip. De watertank is gewoonlijk gemaakt van staal of kunststof.  Vroeger maakte men het van RVS maar tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar de goedkopere kunststof tanks. Watertanks kunnen aan dek of in het schip worden geïnstalleerd. Een watertank die buiten het schip is geïnstalleerd, is kwetsbaarder voor corrosie dan een watertank die binnen het schip is geïnstalleerd, omdat een watertank die zich bovendeks bevindt, moet worden beschermd tegen direct zonlicht en regenwater. De capaciteit van watertanks kan variëren van 5 liter tot meer dan 100.000 liter op luxeschepen.

Wat doet een drinkwaterpomp

De drinkwaterpomp is een apparaat dat dient om drinkwater uit de watertank naar de kranen te pompen. De pomp is elektrisch aangedreven. De meest gebruikte pomp op een schip is de centrifugaalpomp. Deze pompen zijn sterk en kunnen water tot enkele meters boven het niveau van de inlaat stuwen. Omdat een centrifugaalpomp niet zelf aanzuigend is bevind de inlaatpoort voor dit type pomp zich meestal dicht bij de bodem van de tank.

Hoe werkt een waterfilter

Het filter is een apparaat dat vuil en andere onzuiverheden uit het water opvangt en verwijdert. Het meest gebruikelijke type filter dat op een schip wordt gebruikt, is een actief koolfilter. Omdat dit type filter chloor, slechte geuren en bepaalde soorten bacteriën uit het water verwijdert is het bijzonder doeltreffend.

Kranen

De kranen zijn de apparaten die het water afgeven. De kranen kunnen manueel of automatisch zijn. Manuele kranen kunnen met de hand worden open- en dichtgedraaid. Automatische kranen worden in- en uitgeschakeld door een magneetventiel. Kranen worden gebruikt op de wasbakken maar ook in de keuken en de douches.

Wilt u er zeker van zijn dat uw drinkwater veilig is? Dan moet u de tank en het leidingsysteem regelmatig controleren. Zo kunt u eventuele gebreken snel opsporen en verhelpen. Om deze punten te controleren is het noodzakelijk dat de onderdelen toegankelijk zijn. Ook moeten de tanks en leidingen regelmatig op lekkage en corrosie worden gecontroleerd

Afvalwatersysteem

Een afvalwatersysteem op een schip is een verzameling apparatuur die wordt gebruikt voor zowel het verzamelen, opslaan, behandelen als afvoeren van afvalwater (rioolwater) van gootstenen, douches en toiletten. Het afvalwatersysteem bestaat meestal uit een of meer tanks, pompen, filters en kranen. De meeste schepen hebben twee afvalwatertanks. Dit omdat de ene wordt gebruikt voor zwartwater (water uit toiletten) en de andere voor grijs water (water van gootstenen, douches, enz.)

In de zwartwatertank wordt al het sanitaire afvalwater opgeslagen. Dit soort afval omvat onder andere menselijke uitwerpselen, papieren handdoeken, etc. Het zwartwatersysteem moet periodiek worden geleegd. omdat het water overboord wordt geloosd wordt het eerst in de tank opgeslagen en behandeld. Een gebruikelijke methode van de behandeling van afvalwater is bijvoorbeeld het gebruik maken van een biologisch zuiveringssysteem. Dit systeem maakt gebruik van bacteriën om het afval af te breken.

Het water dat overboord wordt gezet, moet voldoen aan bepaalde milieunormen die door de overheid zijn vastgesteld. Deze normen verschillen van land tot land.

Contact

Wil je meer weten rondom de werking en functie van drinkwatersystemen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022