Dit doet een pijpfitter

Niet iedereen kent het begrip ‘pijpfitter’. Toch is deze rol een belangrijk onderdeel van de bouwindustrie. Zij installeren en onderhouden namelijk pijpleidingsystemen in huizen, bedrijven en fabrieken. Zonder pijpfitters zouden veel van onze gemakken van vandaag de dag niet mogelijk zijn. Wij vertellen je er in deze blog graag meer over!

Wat is een pijpfitter?

Pijpfitters installeren en onderhouden pijpleidingsystemen in huizen, bedrijven en fabrieken. Zij meten en snijden pijpen met behulp van een verscheidenheid aan gereedschappen en verbinden de pijpen vervolgens met elkaar door middel van lassen, solderen of draadsnijden. Pijpfitters installeren ook armaturen zoals gootstenen, toiletten en boilers. Sommigen van hen zijn zelfs gespecialiseerd in het installeren van sprinklersystemen.

Pijpfitters moeten blauwdrukken kunnen lezen en begrijpen om leidingsystemen op de juiste wijze te installeren. Ze moeten daarbij vertrouwd zijn met de verschillende soorten leidingen en fittingen, zodat ze voor elke taak de beste materialen kunnen uitkiezen. Meestal worden pijpfitters opgeleid op de werkplek. In andere gevallen voltooien zij een leerlingschap.

Werkzaamheden

Bij het installeren van een pijpleidingsysteem komt een hoop kijken. Geen installatie is hetzelfde aangezien ieder gebouw anders is. Daarbij speelt de grootte van het leidingsysteem een rol in wat er nodig is om het te installeren. Enkele algemene taken van een pijpfitter zijn:

-Het meten en snijden van leidingen;

-Pijpen met elkaar verbinden;

-Installeren van armaturen zoals gootstenen en toiletten;

-Installeren van sprinklerinstallaties (indien van toepassing).

Naast dat zij al deze taken nauwkeurig en efficiënt kunnen uitvoeren, moeten zij ook in staat zijn problemen op te lossen die zich tijdens het installatieproces kunnen voordoen. Het pijpfitten is dan ook een lonende carrière voor mensen die graag met hun handen werken en gebouwen draaiende willen houden. Het is een uitdagend vakgebied dat veel vaardigheid en kennis vereist.

Flensmonteur

Een beroep wat veel op die van de pijpfitter lijkt is de flensmonteur. Een flensmonteur richt zich ook op het installeren en onderhouden van leidingsystemen. Echter gaat hun aandacht uit naar de fittingen die pijpen met elkaar verbinden (flenzen). Zij gebruiken een verscheidenheid aan gereedschappen om pijpen te snijden, te vormen en te verbinden. Daarnaast wordt er hydraulische apparatuur gebruikt om de integriteit van de verbindingen te testen die zij hebben gemaakt.

Flensmonteurs moeten in staat zijn om blauwdrukken en andere technische tekeningen te lezen en te interpreteren. Zij moeten ook vertrouwd zijn met de eigenschappen van verschillende metalen en legeringen. Dit komt doordat zij (vanaf de start) vaak fittingen op maat moeten maken. Een flensmonteur moet met las-, soldeer- en soldeerapparatuur kunnen werken en vertrouwd zijn met het gebruik van machines voor het draadsnijden van pijpen.

Pijpfitters en flensmonteurs zijn twee van de meest essentiële beroepen in de loodgieterij- en pijpenindustrie. Beiden hebben brede kennis van de techniek die bij een pijpleidingsysteem komt kijken.

De expertise van Stout Pijpleidingen

De installatie van een industrieel leidingsysteem is een complex proces dat een zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Er zijn veel factoren die overwogen moeten worden bij de installatie… van de eerste fasen van planning & ontwerp tot het uiteindelijke installatieproces.

Stout Pijpleidingen heeft al jarenlange ervaring in het installeren van leidingsystemen voor bedrijven en de scheepvaart. Wij zijn dan ook expert in het installeren van complexe pijpleidingsystemen. Met de juiste uitrusting en mankracht kunnen wij de meest uitdagende projecten aan.