Dit is het verschil tussen MIG en MAG lassen

MIG en MAG lassen wordt vaak benoemd als een en al dezelfde lasmethode. Hoewel hier zeker wat voor te zeggen valt, verschillen de twee technieken toch wel degelijk van elkaar. In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn.

Beide lasmethodes zijn GMAW

MIG en MAG lassen zijn beide vormen van een GMAW las. GMAW staat voor de Engelse term Gas Metal Arc Welding, ofwel gas metaal booglassen. Het is een lasmethode waarbij een elektrode wordt gebruikt om twee of meer stukken metaal aan elkaar te lassen.

een elektrode is een dunne metalen staaf die wordt gebruikt om een elektrische stroom te leveren aan de lasboog. De elektrode wordt door een lastoorts gevoerd, die door de lasser wordt vastgehouden.

De lastoorts wordt gebruikt om een boog te vormen tussen de elektrode en het metaal dat wordt gelast. De boog verhit het metaal, dat smelt en de twee stukken metaal samenvoegt. Tijdens het proces wordt er gebruikt gemaakt van een beschermgas om de las te beschermen tegen verontreiniging. Het gas helpt ook om de boog te stabiliseren.

Toepassingen van GMAW lassen

GMAW is een relatief eenvoudig lasproces dat zowel door ervaren als onervaren lassers kan worden uitgevoerd. Het proces wordt meestal gebruikt voor het lassen van dunne materialen, zoals plaatstaal. Het kan ook worden gebruikt om dikkere materialen te lassen, maar dat is minder gebruikelijk.

Het is een veelzijdig methode die kan worden gebruikt om een verscheidenheid van metalen te lassen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium en magnesium. Het proces wordt vaak gebruikt in de automobielindustrie en de bouwsector.

Verschil tussen MIG en MAG

Nu we weten dat beide MIG en MAG vormen van GMAW lassen zijn, kunnen we het hebben over de onderlinge verschillen tussen de methodes. Het verschil tussen de methodes hangt af van het type beschermgas dat tijdens het lassen wordt gebruikt.

MIG lassen

MIG staat voor Metal Inert Welding. Het is een variant van GMAW-lassen waarbij gebruik wordt gemaakt van een inert gas om de las te beschermen tegen verontreiniging.

Een inert gas is een gas dat geen chemische reacties aangaat. Zo zijn alle edelgassen inert. Gassen die bij MIG worden gebruikt zijn:

  • Helium
  • Argon

Het meest gebruikte gas bij MIG-lassen is argon. Argon is namelijk goedkoper dan helium.

MIG wordt voornamelijk gebruikt bij non-ferrometalen (geen ijzerhoudende metalen) zoals koper, aluminium, koperlegeringen, titanium, etc.

Mag lassen

Bij MAG, Metal Active Welding, wordt er naast een inert gas ook gebruik gemaakt van een reactief gas. Het meest gebruikelijke is een menggas van argon (inert) met zuurstof en/of koolstofdioxide (actief). In tegenstelling tot MIG lassen heeft deze vorm wel invloed op de lasrups. Dit betekent dat MAG lassen vaak een minder mooi ogende las geeft dan een MIG las. De keuze tussen MIG en MAG

Wanneer het verlagen van de bouw materiaalkosten belangrijker is dan de esthetiek van de las, wordt de voorkeur gegeven aan MAG lassen. Inerte gassen zijn namelijk duurder dan reactieve gassen. MIG lassen leveren daarentegen een meer gepolijste las en is ideaal voor bouwprojecten die een hoog niveau van esthetiek vereisen.

Weten wat STOUT Pijpleidingen voor u kan betekenen? NeemĀ contact met ons op!