Leiding afpersen – Hoe en waarom?

Een leiding afpersen kan worden gedaan om meerdere redenen, maar vaak is dit om een pijpleiding te testen op lekkages. Dit gebeurt door de pijpleiding onder druk te zetten totdat eventuele lekken worden ontdekt. In deze blog lichten we uit hoe en waarom een leiding wordt afgeperst.

Waarom een leiding afpersen?

Een leiding wordt afgeperst om te testen op lekken of om sediment en puin, dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt, eruit te halen. Een gebruikelijke techniek is het verhogen van de druk in een pijpleiding tot boven het normale niveau. Meestal wordt dit gedaan door het injecteren van perslucht of een ander gas. Hierdoor wordt materiaal dat de leiding blokkeert verder stroomafwaarts gedwongen. Hierna kan het gemakkelijk met een borstel of vacuüm worden verwijderd.

Afpersing wordt ook gebruikt om te testen voor potentiële lekken in de leiding, door de druk ervoor en erna te meten. Als het verschil tussen deze waarden te groot is, kan dit erop wijzen dat er een lek is ontstaan. In dat geval moet verder onderzoek worden verricht om beschadigde delen van de pijpleiding te repareren of te vervangen. Ten slotte kan afpersing van pijpleidingen ook worden gebruikt om vast te stellen welke leidingen niet langer in gebruik zijn. Hierna kunnen deze veilig worden ontmanteld.

Waterleiding afpersen

Een van de meest voorkomende type leidingen om af te persen is de waterleiding. Dit type afpersing wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de leidingen in goede staat zijn en eventuele verstoppingen of lekken snel te kunnen opsporen en te repareren. Tijdens het proces wordt water in de leiding geïnjecteerd en worden hogedrukpompen gebruikt om de druk te verhogen tot meer dan het dubbele van wat normaal nodig is.

Hierdoor ontstaat een krachtige kracht die het vuil dat zich in de loop der tijd in de leidingen heeft verzameld, wegspoelt. Tijdens dit proces kunnen sensoren worden gebruikt om eventuele veranderingen in de druk te detecteren waardoor technici eventuele lekken snel kunnen opsporen.

Na afloop wordt de druk langzaam verlaagd tot het normale niveau. Goed onderhoud van waterleidingen is essentieel om de veiligheid van het leidingwerk te waarborgen en kostbare reparaties te voorkomen.

Wil je meer weten over leidingen afpersen? Neem hier contact met ons op!