Niet destructief onderzoek (NDO)

Niet destructief onderzoek (NDO) is een brede groep analysetechnieken die in de wetenschappelijke en technologische industrie worden gebruikt om de eigenschappen van een materiaal, onderdeel of systeem te beoordelen zonder schade te veroorzaken. In deze blog lichten we de meest gebruikte NDO-methoden toe.

Hoe werkt een niet destructief onderzoek?

NDO methoden worden gebruikt om de ernst van defecten in materialen en onderdelen op te sporen, te karakteriseren en te meten. Deze gebreken kunnen intern of extern zijn en kunnen worden veroorzaakt door productie- of servicegerelateerde processen.

Niet destructief onderzoek wordt vaak gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie, de chemische industrie, de olie- en gasindustrie en in vele andere productiesectoren.

NDO methoden

Er zijn diverse NDO-methoden beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte NDO methoden zijn:

  • Ultrasoon onderzoek 

Deze methode maakt gebruik van geluidsgolven met een hoge frequentie om gebreken in materialen op te sporen. Het wordt vaak gebruikt om lassen, gietstukken en smeedstukken te inspecteren.

  • Radiografisch onderzoek 

Deze methode maakt gebruik van röntgenstralen of gammastralen om de interne structuur van materialen te onderzoeken. Deze methode wordt vaak gebruikt om lassen te inspecteren.

  • Magnetisch onderzoek

Hierbij worden magnetische velden gebruikt om oppervlakte- en ondergrondse defecten in ijzerhoudende materialen op te sporen 

  • Wervelstroomonderzoek

Maakt gebruik van elektrische stromen om defecten in geleidende materialen op te sporen. Het wordt vaak gebruikt om non-ferrometalen zoals aluminium en koper te inspecteren.

  • Visuele inspectie 

Deze methode is de eenvoudigste en meest voorkomende vorm van Niet destructief onderzoek. Het wordt gebruikt om oppervlaktedefecten in materialen op te sporen.

Niet destructief onderzoek bij lassen

Lassen is een belangrijk productieproces in veel industrieën. De kwaliteit van lassen is essentieel voor de veiligheid en prestaties van veel producten. Niet-destructief onderzoek (NDO) is essentieel om de kwaliteit van lassen te waarborgen. 

Er kunnen verschillende NDO-methoden worden gebruikt om lassen te onderzoeken, waaronder visuele inspectie, radiografische onderzoek, ultrasoon onderzoek en wervelstroomonderzoek.

Meer weten? Neem contact op!

Stout Pijpleidingen gebruikt een breed scala aan niet destructieve testmethoden voor onze projecten, zodat we de kwaliteit van onze werkzaamheden goed kunnen beoordelen en eventuele fouten weten op te sporen

Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van niet-destructief onderzoek bij lassen en kunnen je helpen om de kwaliteit van jouw werkzaamheden te waarborgen. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.