Waarvoor worden steekflenzen gebruikt?

In pijpleidingsystemen spelen diverse componenten een cruciale rol als het gaat om het waarborgen van efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. Een van deze essentiële elementen is de steekflens, een veelgebruikte verbindingstechnologie die wordt toegepast in diverse industriële toepassingen. In dit artikel vertellen we hier graag meer over!

Wat zijn steekflenzen?

Steekflenzen, ook wel blindflenzen genoemd, zijn specifieke pijpflensverbindingen die worden gebruikt om het uiteinde van een pijpleiding af te sluiten. Ze zijn ontworpen om openingen te dichten en worden vaak toegepast op punten waar tijdelijke of permanente afsluiting nodig is. Steekflenzen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, maten en drukklassen, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn voor diverse industrieën, waaronder chemie, olie en gas, energieopwekking en meer.

Soorten steekflenzen

Er zijn veel verschillende soorten flenzen en elke soort heeft een ander doel. Zo worden sommige flenzen gebruikt om twee stukken pijp met elkaar te verbinden, terwijl de andere als afsluiter of kap dienen.

De steekflens wordt gebruikt als extra afdichting van de pijpleiding, aangezien er bij dit soort werkzaamheden ook een standaard systeemafsluiting zal worden toegepast.

Wanneer de systeemafsluiting per ongeluk wordt opengezet, zal de steekflens alsnog de transport van stoffen in de pijp tegenhouden. Zo blijft de veiligheid van de werknemers gewaarborgd. Een steekflens is dus een tijdelijke (extra) afsluiting van een pijpleidingsysteem.

Pijpleidingsystemen kunnen tijdelijk onderbroken worden om:

  • Delen van de pijpleiding te installeren of te verwijderen;
  • Reparaties uit te voeren;
  • De binnenkant van de leiding schoon te maken;
  • Andere onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Steekflens plaatsen

Je hebt de juiste ervaring nodig om een steekflens te kunnen plaatsen. Vaak worden flenzen geplaatst door een flensmonteur die de kennis en kunde hebben om dit te doen. Het is belangrijk dat de afdichting goed dicht is, zodat er geen lekken ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn in het geval de systeemafdichting niet werkt.

De steekflens wordt geplaatst tussen het standaard afsluitmechanisme en kant van de leiding waar mensen werk verrichten. Dit wordt gedaan zodat, indien de afdichting van het systeem per ongeluk wordt verbroken, de flens op zijn plaats blijft om te voorkomen dat er stoffen bij de arbeiders terecht komen.

Deze flenzen zijn een belangrijk onderdeel van veel pijpleidingen en spelen een essentiële rol bij het handhaven van de veiligheidsnormen.

Meer weten over het plaatsen van steekflenzen? Neem contact met ons op!