Waarvoor worden steekflenzen gebruikt?

Er zijn veel verschillende soorten flenzen en elke soort heeft een ander doel. Zo worden sommige flenzen gebruikt om twee stukken pijp met elkaar te verbinden, terwijl andere als afsluiter of kap dienen.

De steekflens wordt gebruikt als extra afdichting van de pijpleiding, aangezien er bij dit soort werkzaamheden ook een standaard systeemafsluiting zal worden toegepast.

Wanneer de systeemafsluiting per ongeluk wordt opengezet, zal de steekflens alsnog de transport van stoffen in de pijp tegenhouden. Zo blijft de veiligheid van de werknemers gewaarborgd. Een steekflens is dus een tijdelijke (extra) afsluiting van een pijpleidingsysteem.

Pijpleidingsystemen kunnen tijdelijk onderbroken worden om:

  • Delen van de pijpleiding te installeren of te verwijderen;
  • Reparaties uit te voeren;
  • De binnenkant van de leiding schoon te maken;
  • Andere onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Een steekflens kan in al deze situaties worden gebruikt.

Steekflens plaatsen

Je hebt de juiste ervaring nodig om een steekflens te kunnen plaatsen. Vaak worden flenzen geplaatst door een flensmonteur die de kennis en kunde hebben om dit te doen. Het is belangrijk dat de afdichting goed dicht is, zodat er geen lekken ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn in het geval de systeemafdichting niet werkt.

De steekflens wordt geplaatst tussen het standaard afsluitmechanisme en kant van de leiding waar mensen werk verrichten. Dit wordt gedaan zodat, indien de afdichting van het systeem per ongeluk wordt verbroken, de flens op zijn plaats blijft om te voorkomen dat er stoffen bij de arbeiders terecht komen.

Deze flenzen zijn een belangrijk onderdeel van veel pijpleidingen en spelen een essentiƫle rol bij het handhaven van de veiligheidsnormen.

Meer weten over het plaatsen van steekflenzen? Neem contact met ons op!