Wat doet een kwaliteitsmedewerker

Een kwaliteitsmedewerker, ook wel kwaliteitsfunctionaris genoemd, probeert ervoor te zorgen dat de producten of diensten van een organisatie aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen. Dit kan betekenen dat de producten van een bedrijf veilig en effectief zijn en voldoen aan alle wettelijke vereisten. Kwaliteitsfunctionarissen kunnen ook kwaliteitsborgingsprogramma’s ontwikkelen, producten of diensten testen om na te gaan of ze aan de normen voldoen en klachten van klanten onderzoeken.

De taken van een kwaliteitsmedewerker

De taken van een kwaliteitsmedewerker kunnen variƫren afhankelijk van het bedrijf en de bedrijfstak. Meestal gaat het om het ontwikkelen en uitvoeren van kwaliteitscontrolebeleid, het uitvoeren van audits en het toezicht op de uitvoering van productie- of bedrijfsprocessen.

Kwaliteitsmedewerkers werken samen met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat overal in de organisatie aan de kwaliteitsnormen wordt voldaan. Zij kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de opleiding van werknemers in kwaliteitscontroleprocedures. In sommige gevallen kunnen kwaliteitsfunctionarissen betrokken zijn bij het onderzoeken van klachten van klanten en het nemen van corrigerende maatregelen.

Het doel van een kwaliteitsfunctionaris is ervoor te zorgen dat producten of diensten voldoen aan de eisen van klanten of regelgevende instanties. Zij werken aan de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de producten of diensten van de organisatie.

Kwaliteitsfunctionaris in de technische sector

Een kwaliteitsfunctionaris in de techniek is verantwoordelijk voor de handhaving van kwaliteitsnormen bij het ontwerp, de fabricage en de distributie van technische producten. Hij kan ook betrokken zijn bij het onderzoeken van klachten van klanten en het nemen van corrigerende maatregelen