Wat is sanitair?

Sanitair is verantwoordelijk voor de distributie van water dat wordt gebruikt voor de verzorging van het menselijk lichaam. Het omvat de waterleidingen en afvoerleidingen, maar ook toestellen zoals toiletten, gootstenen, douches, etc.

Sanitair is een van de meest essentiële systemen in elk gebouw. Zonder een goed functionerend sanitair systeem zou het onmogelijk zijn om schoon en hygiënisch te blijven.

Welke sanitaire voorzieningen zijn er?

Er zijn twee soorten sanitair: residentieel en commercieel. Residentieel sanitair heeft betrekking op de voorzieningen in woningen, terwijl commercieel sanitair verwijst naar het sanitair in bedrijven en andere commerciële gebouwen.

Er zijn veel verschillende soorten voorzieningen, met elk zijn eigen toepassingen. De meest voorkomende sanitaire installaties omvatten:

-Gootstenen

-Toiletten

-Badkuipen en douches

Hoe werkt een sanitaire installatie?

Sanitaire voorzieningen zijn gewoonlijk gemaakt van keramiek, metaal of kunststof. Ze zijn meestal via pijpleidingen verbonden met het watertoevoer- en afvoersysteem.

Wanneer een sanitaire voorziening wordt gebruikt, stroomt er water in via de toevoerleidingen. Het water wordt vervolgens afgevoerd via de afvoerleidingen en komt het in de riolering terecht.

In sommige gevallen, zoals bij toiletten en gootstenen, zijn er ook ontluchtingsleidingen. De ontluchtingsleidingen laten lucht toe in het leidingsysteem, zodat het water vrij kan stromen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

De meest voorkomende problemen met sanitair zijn lekkages en verstoppingen. Lekken kunnen zich voordoen in elk deel van het leidingwerk, terwijl verstoppingen meestal gebeuren in de riolering.

Lekken worden meestal veroorzaakt door defecte leidingen of verbindingen, terwijl verstoppingen kunnen worden veroorzaakt door alles wat verhindert dat het water vrij door de leidingen stroomt. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van verstopte afvoeren zijn haar, vet en voedselresten.

Sanitair op een schip

Ook op een schip moet er een sanitair systeem zijn om de bemanning en de passagiers van schoon water te voorzien en afvalwater af te voeren.

Het soort systeem hangt af van de grootte van het schip. Kleinere pleziervaartuigen hebben meestal eenvoudige systemen met slechts enkele voorzieningen, terwijl grote vrachtschepen of passagiersschepen honderden toiletten, gootstenen, douches en andere installaties hebben.

Het belangrijkste onderdeel is de drinkwatertank. Hier wordt drinkbaar water opgeslagen, dat te allen tijde schoon moet worden gehouden om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

De riolering op een schip is ook erg belangrijk. Al het afval van toiletten, gootstenen, douches en andere installaties moet naar behoren te verwijderen om het schip schoon en hygiënisch te houden. Het afvalwatersysteem op een schip bestaat meestal uit een reeks tanks waarin het afval wordt verzameld en vervolgens overboord wordt gepompt.

Meer weten over sanitaire installaties? Neem hier contact met ons op!