Wat je moet weten over MIG lassen

Hoe werkt MIG lassen?

Het MIG lasapparaat heeft drie hoofdcomponenten:

– De lasdraad, die door een voering wordt gevoerd;

– Een beschermgas dat de gesmolten las beschermt tegen verontreinigingen in de lucht;

– En een elektrode-werkhouder die het voorste uiteinde van het lasapparaat vasthoudt.

De draad en het gas worden door een aandrijfmechanisme gevoerd dat ze door de liner duwt. Wanneer de werkstukhouder van de elektrode in de lasnaad wordt geduwd, vormt zich een boog tussen het gesmolten metaal en de lasdraad die beide stukken metaal en het toevoegmateriaal doet smelten. Dit creëert een kraal van gestold metaal van het toevoegmateriaal dat de twee stukken metaal met elkaar verbindt.

De voordelen van MIG lassen

MIG lassen is een uitstekende lastechniek in zowat elke situatie. Er kunnen materialen van bijna elke dikte mee worden gelast en het is gemakkelijk te leren. De apparatuur is relatief goedkoop, draagbaar en duurzaam. Mig-lassen geeft ook lasnaden van hoge kwaliteit met minder inspanning dan andere lastechnieken.

Een van de voorkomendste toepassingen van MIG lassen is in de auto- en scheepvaartindustrie. Er zijn talloze onderdelen in auto’s en schepen die van staal zijn gemaakt, waardoor het een uitstekend materiaal is voor MIG lasprojecten wanneer deze gerepareerd of geïnstalleerd moeten worden.

Een andere veel voorkomende toepassing van MIG lassen is bij het werken met plaatwerk, zoals bij het maken van een autodeur of het repareren van een dak. Doordat er minder kracht nodig is voor MIG-lassen, is het zeer efficiënt bij het werken met dunnere materialen.

MIG las fouten om te vermijden

De verkeerde combinatie van draad en elektrode gebruiken

De elektrode is de kerndraad in het laspistool die de elektrische stroom geleidt om het metaal te verhitten en te smelten terwijl u last. Je kunt kiezen uit vele verschillende soorten, maten, vormen en samenstellingen om de beste resultaten te krijgen voor de toepassing.

Niet genoeg warmte gebruiken

Als je niet genoeg warmte op je las toepast, ontstaat er het risico dat je het metaal verontreinigt. Dit zorgt voor een las van een lage kwaliteit, waardoor de las wordt terug geslepen of helemaal wordt weggesneden. Het gebruik van voldoende warmte dient ook voor het verzekeren van een goede inbranding.

Lassen zonder beschermgas

Het beschermgas is een belangrijk onderdeel van het MIG-lassen, omdat het de laszone beschermt tegen oxidatie en verontreiniging door lucht. Dit kan een gas zijn zoals argon of CO2, of een gevulde draad met toegevoegd gas die aan het laspistool kunnen worden toegevoegd.

Te veel warmte gebruiken

Te veel warmte zal het metaal voortdurend doen koken. het metaal zet uit en krimpt in terwijl het smelt en stolt, wat leidt tot een slecht afgewerkte las. Het is het beste om iets meer vermogen te gebruiken dan nodig is voor de toepassing; je kunt altijd de hoeveelheid warmte verminderen.

Te veel draad tegelijk laden

Wanneer er te veel draad in het MIG-laspistool zit, veroorzaakt dit kortsluiting. Dit kan leiden tot lekkage door slechte afscherming of door andere problemen die ontstaan door een te hoge spanning. Gebruik altijd net genoeg draad voor je project, maar wees ook niet gierig!

Gebruik van een te korte contacttip

Een contacttip is datgene wat de draad naar het laspistool voert, en deze moet zo lang mogelijk zijn voor de toepassing. Hierdoor kun je meer draad invoeren zonder te veel in één keer door te trekken. Dit je voorkomt dat je kortsluiting veroorzaakt. Te veel naar buiten duwen in één keer zal er ook toe leiden dat de punt geblokkeerd raakt.

Lassen op vuile of roestige oppervlakken

Verontreinigingen zoals olie, vuil en roest zullen de las verontreinigen, maar er zijn manieren om dit te voorkomen voordat je aan de slag gaat. Het reinigen van het metaal met draadborstels en andere gereedschappen kan helpen bij het verwijderen van sommige verontreinigingen die problemen kunnen veroorzaken. Je kunt ook gebruik een staalborstel na elke laspas om de kwaliteit van uw eindproduct te verbeteren.

Geen toevoegmetaal gebruiken

Ook bij MIG-lassen moet je toevoegmetaal gebruiken, anders riskeer je de hele verbinding te vervuilen. Het soort toevoegmetaal dat u gebruikt hangt af van de staalsoort en de hoeveelheid.

Contact

Wil je meer weten over MIG-lassen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022