Wat te doen bij een bevroren waterleiding

Een bevroren waterleiding kan een groot probleem zijn bij koud weer. Wanneer een leiding bevriest, kan hij barsten en ernstige schade aan veroorzaken. Gebarsten leidingen kunnen leiden tot overstromingen, wat een zeer kostbare reparatie kan zijn. In deze blog vertellen we hoe je een waterleiding zelf kunt ontdooien en hoe je bevroren leidingen kan voorkomen.

Waarom bevroren waterleidingen een probleem zijn

Wanneer water bevriest zet het uit. Door deze uitzetting kunnen leidingen barsten. Zelfs een klein scheurtje in een leiding kan al snel een groot probleem worden.

Leidingen die het meest gevoelig zijn voor bevriezing zijn leidingen die zijn blootgesteld aan koud weer. Denk aan leidingen in onverwarmde ruimtes van jouw huis of bedrijf, zoals: zolders, garages of kruipruimtes. Ook leidingen die buitenshuis lopen zijn vorstgevoelig bij koud weer.

Bevroren waterleiding ontdooien

Wanneer je met koud weer de kraan openzet en er komt slechts een kleine hoeveelheid water uit, kan er sprake zijn van een bevroren waterleiding. 

Om een leiding te ontdooien kan je deze stappen volgen:

  1. Lokaliseer de bevroren waterleiding en sluit de watertoevoer af. Dit voorkomt verdere schade

  2. Gebruik een haardroger of warmtelamp om de bevroren leiding te ontdooien. Je kan ook de ruimte waarin de pijp zich bevindt langzaam verwarmen, bijvoorbeeld met de verwarming, of een elektrische kachel. Zorg ervoor dat je geen open vuur gebruikt, want dan kan de pijp barsten.

  3. Zodra de pijp ontdooid is, zet je het water weer aan en controleer je op lekkages. Als die er zijn, moet je deze repareren voordat je de leiding weer kan gebruiken.

Tips om bevroren leidingen te voorkomen

Met een beetje voorbereiding kun je voorkomen dat bevroren waterleidingen deze winter een probleem worden. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen:

  • Isoleer blootgestelde leidingen:

Wikkel blootliggende leidingen in met leidingisolatie om ze te beschermen tegen de kou. Zorg ervoor dat je eventuele scheuren of openingen in de isolatie afdicht met ducttape of andere materialen zodat de warmte niet kan ontsnappen.

  • Laat binnenkranen druppelen: 

Wanneer je kranen zacht laat doordruppelen blijft er water door de leidingen stromen en zullen ze minder snel bevriezen.

  • Laat buitenkranen dicht: 

Zorg ervoor dat je alle buitenkranen afsluit voordat het koude weer aanbreekt. Zo voorkom je dat het water in de leidingen bevriest.

  • Maak ruimtes tochtdicht:

Tochtige kamers kunnen leidingen vatbaarder maken voor bevriezing. Vooral in ruimtes waar leidingen lopen, zoals kruipruimtes en muren. Controleer en dicht alle scheuren en openingen. 

  • Zorg voor de juiste temperatuur:

Zet de thermostaat niet lager dan 14 graden Celsius. Ook als je op vakantie of zakenreis gaat en er niemand thuis is om een oogje in het zeil te houden.

Wacht niet te lang!

Als je toch een bevroren pijp hebt, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Zo voorkom je verdere schade en dure reparaties. Wanneer je het probleem zelf niet kan oplossen, is het dus verstandig zo spoedig mogelijk een professional in te schakelen.

Meer weten? Neem contact met ons op!