Wat zijn DIN normen?

Din normen zijn de standaarden die in Duitsland gelden. Ze worden vastgesteld door de Duitse overheid of door gespecialiseerde organisaties, zoals het Deutsches Institut für Normung (DIN).

In veel gevallen zijn de Duitse normen ook van toepassing in andere landen, vooral in Europa. Dit komt doordat veel Europese landen de Duitse normen als uitgangspunt nemen bij het vaststellen van hun eigen standaarden.

Het verschil tussen DIN en ISO normen

Vaak zie je DIN en ISO normen bij elkaar staan. Maar wat is het verschil?

ISO staat voor International Organization for Standardization. Het is een wereldwijde organisatie die zich bezighoudt met standaardisatie in alle mogelijke industrieën. ISO normen gelden dus wereldwijd.

DIN is de Duitse afkorting van Deutsches Institut für Normung. Het is een Duitse organisatie die zich bezighoudt met standaardisatie, maar alleen binnen Duitsland.

Normaal gesproken is een DIN norm dus alleen van toepassing in Duitsland, maar soms worden deze normen ook internationaal erkend. Dit komt doordat de ISO vaak de Duitse normen als uitgangspunt neemt bij het vaststellen van de ISO normen. Je ziet tegenwoordig dat veel van deze DIN normen worden vervangen door ISO normen.

Er is echter niet veel verschil tussen DIN en ISO normeringen, omdat de ISO normen veel van de DIN normering heeft overgenomen. Producten waar geen ISO norm voor is, blijven DIN toepassen.

Soorten DIN normen

Er zijn veel verschillende soorten DIN normeringen, voor allerlei verschillende producten en industrieën. Hieronder de meest voorkomende normen:

Kwaliteitsmanagementsysteem voor bedrijven: DIN EN ISO 9001
 Milieumanagementsysteem voor bedrijven: DIN EN ISO 14001
 Elektrotechnische normen: DIN VDE 0100-700
Constructienormen: DIN 18800

Je kunt de DIN website bezoeken om een ​​volledige lijst van alle normen te bekijken.

Waarom zijn Duitse normen belangrijk?

Duitsland is een industrieel land met een lange geschiedenis van productie en innovatie. Duitse bedrijven en producten staan ​​beiden bekend om hun kwaliteit en precisie.

DIN normen zijn belangrijk omdat ze helpen bij het handhaven van deze hoge standaarden. Ze zorgen ervoor dat producten en materialen die in Duitsland worden geproduceerd, aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Dit is waarom deze normen vaak als uitgangspunt worden gebruikt bij het opstellen van ISO normen.

DIN is ook belangrijk voor bedrijven die exporteren naar Duitsland. Als een bedrijf niet voldoet aan deze normen, kan het zijn dat hun producten niet in Duitsland mogen worden verkocht.

ISO certificering van Stout

Bekijk hier onze certificeringen!