Zo maak je de perfecte hoeklas

Hoeklassen zijn misschien wel de meest voorkomende soort lassen. Ze worden in een hoek van 90 graden gemaakt en gebruikt om twee stukken metaal in een rechte hoek aan elkaar te bevestigen. Toch is het maken van de perfecte hoeklas niet altijd even makkelijk. Wij voorzien u graag van een aantal bruikbare tips!

Starten met lassen

De eerste stap bij het maken van een hoeklas is het voorbereiden van de materialen. Dit betekent dat ze ontdaan moeten worden van vuil, roest en andere verontreinigingen. U zult er ook voor moeten zorgen dat de randen van het metaal glad zijn, zodat de las gelijkmatig kan vloeien. Het is hierbij belangrijk dat uw lasapparaat goed is ingesteld. Dit omvat de keuze van de juiste lasdraad en de instelling van stroom en spanning.

Goede hoeklassen maken

Wanneer u alles klaar heeft is het tijd om te beginnen met lassen. Start met het maken van een kleine hechtlas in de hoek van de verbinding. Dit zal helpen om de stukken op hun plaats te houden terwijl u het lassen afmaakt. Nu bent u klaar om te gaan lassen. Begin met het maken van een vlamboog op het punt waar de twee stukken metaal elkaar raken. Houd tijdens het lassen de laspistool in een hoek van 45 graden en richt de hitte gelijkmatig over de lengte van de las. Let bij het lassen op eventuele spleten of scheuren en vul ze zo nodig op met extra lasmateriaal.

Op het moment dat de las klaar is raden u aan om deze eerst af te laten koelen alvorens u deze controleert. Ziet alles er goed uit? Dan bent u succesvol geweest in het maken van een hoeklas!

Veelgemaakte fouten

Om misstappen te voorkomen hebben wij een aantal veelgemaakte fouten voor u opgesomd:

-Lassen over onrein of beschadigd basismetaal

-Onjuiste lasparameters

-Slechte voorbereiding van de lasnaad

-Het niet verwijderen van slak voor de volgende las

-Niet het juiste toevoegmetaal gebruiken

-Te langzaam of te snel lassen

-Proberen twee stukken van ongelijksoortig metaal aan elkaar te lassen zonder gebruik het juiste toevoegmetaal

Een slechte hoeklas

Een veel voorkomend probleem bij hoeklassen is dat ze gevoelig kunnen zijn voor scheurvorming. Dit is vaak te wijten aan slecht voorbereide materialen of verkeerde lastechnieken. Een ander probleem dat kan optreden is onvolledige fusie. Dit gebeurt wanneer de las niet goed versmelt met het basismetaal. De oorzaak hiervan kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder verkeerde lasparameters of verontreiniging van de materialen.

Welke lasmethode is het beste voor hoeklassen?

Er zijn verschillende lasmethoden die voor hoeklassen kunnen worden gebruikt, maar de meest gebruikelijke is MIG/MAG lassen. Deze methode is relatief gemakkelijk te leren en is geschikt voor zowel amateur-lassers als professionals. Een andere populaire lasmethode is TIG-lassen. Deze methode produceert lasnaden van hoge kwaliteit, maar kan moeilijker te leren zijn dan MIG/MAG-lassen. Als u niet zeker weet welke methode u moet gebruiken, kunt u het beste een professionele lasser of lasinstructeur raadplegen.