Zo werkt TIG lassen

TIG lassen is samen met MIG- en elektrode lassen een van de meest gebruikte lasmethodes. Het is een complex proces dat van de lasser een goed inzicht in de betrokken apparatuur en technieken vereist. In deze blog lees je meer over de voor- en nadelen van TIG lassen.

Wat is TIG lassen?

TIG lassen is een lasmethode waarbij een elektrische boog wordt gebruikt om warmte te creëren. Hierdoor smelt het metaal en kan dit vervolgens worden samengevoegd. Het wordt beschouwd als een nauwkeurigere en schonere lasmethode dan andere types, zoals MIG of elektrodelassen. TIG staat voor “tungsten inert gas”, verwijzend naar de elektrode van wolfraam (tungsten) die bij het lassen wordt gebruikt.

De lasmethode kan worden gebruikt op een verscheidenheid van materialen, waaronder aluminium, roestvrij staal en titanium. De methode wordt vaak gebruikt voor het lassen van dunne stukken metaal, omdat het een smalle en precieze lasnaad oplevert. Om die reden is dit ook zeer geschikt voor het repareren van beschadigd of gescheurd metaal.

TIG lassen is niet zo snel als MIG lassen of elektrodelassen, maar kan een sterkere las van hogere kwaliteit produceren. Daarnaast is het veelzijdiger, omdat het kan worden gebruikt voor zowel dunne als dikke materialen. Deze manier van lassen wordt vaak gebruikt door ervaren lassers, aangezien het meer vaardigheid vereist dan andere soorten lassen.

De voordelen

TIG lassen is een uitstekende keuze voor het lassen van moeilijk te lassen metalen, zoals aluminium en roestvrij staal. Lassers kunnen bij deze methodiek ook schonere en scherpere lassen produceren op dunnere materialen dan andere soorten methodes. Een van de grootste voordelen van deze manier van lassen is dat het zeer weinig spatten produceert. Dit komt omdat de boog niet zo heet is als bij andere soorten lassen. Hierdoor is er minder kans op metaaldruppels die het lasgebied worden uitgeworpen. Een ander voordeel is dat het zeer nauwkeurig en goed te controleren is.

Nadelen

Een van de belangrijkste nadelen van TIG lassen is dat het langzamer kan zijn dan andere methoden. Dit komt omdat de operator nauwkeuriger moet zijn. Iets dat meer tijd in beslag neemt. Daarbij is deze manier  moeilijker aan te leren dan bij andere methoden. Ook valt de apparatuur vaak duurder uit.

Ondanks deze nadelen heeft TIG lassen een aantal voordelen dat het tot een populaire keuze maakt voor vele toepassingen. Zodra een operator bekwaam is in TIG lassen, kan het een zeer effectieve methode zijn om metalen te verbinden.

Welk gas moet je gebruiken bij TIG lassen?

Het meest gebruikte gas bij TIG lassen is Argon. In sommige gevallen kan ook helium worden gebruikt. Bij het gebruik van één van deze gassen is het van belang dat het lasgebied goed geventileerd is, zodat dit zich niet ophoopt.

Het gas dat bij de TIG methode wordt gebruikt beschermt het gesmolten metaal van oxidatie. Het helpt ook de vlamboog te stabiliseren en kan de kwaliteit van de las verbeteren. Verder kan het gas worden gebruikt om het lasgebied af te koelen. Dit is belangrijk bij het lassen van metalen die gevoelig zijn voor scheurvorming, zoals aluminium.

Het type gas kan worden geselecteerd op basis van de toepassing. Bij het lassen van metalen die niet gevoelig zijn voor oxidatie, zoals roestvrij staal, kan bijvoorbeeld een gas worden gebruikt dat geen zuurstof bevat, zoals helium. Bij het lassen van aluminium wordt vaak een zuurstofhoudend gas, zoals argon, gebruikt om de vorming van oxiden op het oppervlak van de las te helpen voorkomen.

Manier van lassen aanleren

TIG lassen is niet iets wat je in één dag worden kunt aanleren. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Daarom is het belangrijk om goed inzicht in het proces te hebben alvorens je dit gaat uitvoeren. Als je geïnteresseerd bent in het leren TIG lassen, zijn er veel middelen beschikbaar. Zo zijn er verschillende lasopleidingen beschikbaar, maar ook boeken, video’s en online cursussen die u de grondbeginselen van het proces kunnen bijbrengen. Echter zal je dit in de praktijk het snelste leren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat TIG-lassen gevaarlijk kan zijn. Neem daarom altijd alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt en zorg ervoor dat je over de juiste uitrusting beschikt.

Weten wat STOUT Pijpleidingen voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!