Het gebruik van appendages in leidingen

Appendages zijn kleine toestellen die bijdragen aan het controleren van leidingen in een leidingnet. Het meten, regelen en/of beveiligen van leidingen is wat waar deze toestellen voor bedoeld zijn. Nu worden leidingen enorm veel voor verschillende doeleinden ingezet en dat is voor appendages niet anders. In deze blog lees je alles over de toepassing van appendages in een leidingnetwerk.

Soorten appendages en hun toepassing.

Appendages zijn verkrijgbaar in roestvrij staal, messing en kunststof. Ze worden gemaakt van verschillende types, afhankelijk van het gebruikte metaal, om compatibel te zijn met het materiaal van de pijp. Ze maken verbindingen in buizen en pijpen, waarbij de componenten aan elkaar worden aangepast. De fittingen zijn gemaakt volgens verschillende normen, zoals: ANSI (American National Standards Institute), DIN (Duitse industrienorm), ISO (Internationale Organisatie voor Normalisatie).

Er is een groot variatie aan soorten fittingen. Afhankelijk van hun gebruik kun je het onderverdelen in onder andere:

  1. Sanitair
  2. Voor gebruik binnenshuis
  3. Voor gebruik buitenshuis
  4. Geschikt voor drinkwater
  5. En andere bestemd voor speciale doeleinden.

Verloopstukken zijn onderling verwisselbaar. Hiermee worden twee soortgelijke buizen met elkaar te verbonden. Ze lopen geleidelijk af van de ene buisdiameter naar de andere. Om die redenen is het mogelijk om buizen van verschillende afmetingen met elkaar te verbinden zonder te lassen of te solderen. Dit is een onderdeel van wat ook wel een “oliedicht expansiestuk”-systeem genoemd.

Expansiestukken voor leidingen.

Expansiestukken zijn voorzien van een vergrendelingsmechanisme. Leidingen kunnen hiermee makkelijk en zonder lekkage worden verwijderd en weer aangekoppeld. De meest voorkomende types zijn:

  1. Expansiestuk – de eenvoudigste vorm van een expansiestuk, Bestaande uit twee behuizingen die langs een leiding schuiven. In deze verbindingen wordt de afdichtingsring op de buis aangebracht.
  2. Dilatatievoegen voor starre pijpleidingen – Deze voegen zijn te gebruiken in starre en flexibele pijpen. Het mechanisme van dit type compensatoren heeft een scharnier en delen die met elkaar verbonden zijn door middel van een vergrendelingssysteem. Deze fittingen zijn geschikt voor gebruik in buitenomgevingen.
  3. Uitzettingsvoegen voor dunwandige buizen – deze verbindingen worden gebruikt wanneer het niet mogelijk is andere soorten compensatoren te gebruiken. In dit geval brengen rubberen elementen in de dunwandige metalen buis een flexibele verbinding tot stand.

Expansiestukken zijn gekenmerkt door kleine afmetingen en een laag gewicht. Afhankelijk van het gebruik en de omgevingsomstandigheden zijn ze gemaakt van verschillende materialen zoals roestvrij staal, aluminium en kunststof.

Appendages tegen drukschommelingen en trillingen.

Dilatatievoegen worden gebruikt in pijpleidingen voor het vervoer van gassen, vloeistoffen en soms ook stoom. Zij voorkomen de opeenhoping van hoge drukken in de pijpleidingen door trillingen als gevolg van drukschommelingen tot een minimum te beperken. Het is mogelijk compensatoren te gebruiken bij pijpleidingen die uit verschillende materialen bestaan (bijvoorbeeld: staal, gewapend beton)

De types compensatoren omvatten:

  1. Schroef Expansiestukken: de eenvoudigste van de expansiestukken. Deze bestaan uit twee behuizingen die door een schroef met elkaar zijn verbonden. In deze schroeven zijn ringen geschroefd die bij het aandraaien van de verbinding voor een oliedichte afdichting zorgen.
  2. Dilatatievoegen met wartel flenzen: wanneer het nodig is buizen van verschillende materialen met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld: staal en gewapend beton) met elkaar te verbinden, is het belangrijk expansiestukken met wartelflenzen te gebruiken. Het voordeel van zo een verbinding, is dat de buis geen speciale voorbereiding nodig heeft om in het systeem te integregen.
  3. Dilatatievoegen voor dunwandige buizen: Deze voegen zijn aanbevolen bij het gebruik van pijpleidingen die gemaakt zijn van dunwandige metalen buizen. Deze buizen zijn met hun kleine diameter daarom niet compatibel met conventionele compensatoren.
  4. Kogelcompensatoren: Gebruikt men voor het verbinden van pijpleidingen van flexibele materialen (Bijvoorbeeld: rubberslangen). Het ontwerp is gebaseerd op een kogellager dat in de pijpleiding is geïnstalleerd. Deze kan vrij bewegen omdat het op een huls boven de pijpleiding is gemonteerd.
  5. Dilatatievoegen voor starre pijpleidingen – het sluitmechanisme is nodig om twee soortgelijke pijpleidingen met elkaar te verbinden. Terwijl een sluitring en een pakking worden gebruikt om twee verschillende soorten pijpleidingen met elkaar te verbinden of om een flexibele buis met een starre buis te verbinden.

Contact

Wil je meer weten rondom het gebruik van appendages in leidingen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022