Het voordeel van een flexibele waterleiding

Wat zijn flexibele waterleidingen?

Flexibele waterleidingen zijn meestal kunststof leidingsystemen gemaakt met polyethyleen, die flexibeler zijn dan de traditionele metalen waterleidingen. Dit komt omdat de flexibiliteit van polyethyleen beter is dan die van metaal. Natuurlijk moeten flexibele waterleidingen voldoen aan dezelfde onderhoudspunten als die van standaard leidingsystemen. Flexibele waterleidingen worden op grote schaal gebruikt in ons leven, zoals kleine diameter (4-6 inch) waterpijpen voor residentiële en commerciële bouw. Middelgrote (8-12 inch) diameter waterleidingen voor de aanleg van civiele irrigatieprojecten. Waterleidingen met een grote diameter (20-30 inch) in waterleidingnetten in plattelandsgebieden. Men gebruikt flexibele waterleidingen ook voor drainage.

Er zijn twee veel voorkomende vormen van flexibele leidingen:

  1. Vernet polyethyleen (PEX)
  2. Polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE).

Afhankelijk van de eindtoepassing is de ene vorm te verkiezen boven de andere, omdat zij elk hun eigen unieke eigenschappen hebben. In de meeste toepassingen waar flexibiliteit van groot belang is, zal PEX buizenstelsel de beste keuze zijn. In flexibele pijpleidingen thuis zult u in de meeste gevallen PEX-buizen gebruiken om de warm- en koudwaterleidingen in uw huis (die flexibel moeten zijn) aan te sluiten.

De voordelen van flexibele waterleidingen

Flexibele leidingsystemen zijn in vele gevallen een upgrade van de traditionele starre leidingsystemen. Bij een flexibel systeem kunt u de watertoevoerleidingen overal leggen. Dat is niet altijd mogelijk met traditionele starre leidingen, vanwege de inflexibiliteit en het zwaardere gewicht. Zelfs als het mogelijk zou zijn om starre leidingen op een bepaalde plaats om te leggen, kunnen er verzakkings- en knikproblemen ontstaan. Bij flexibele systemen zijn er ook minder verbindingen nodig, wat betekent dat er op die plaatsen minder kans op lekken is.

Andere voordelen flexibele leidingen

  1.  Starre leidingen zijn groot en vereisen veel opslagruimte. Flexibele pijpen nemen minder ruimte in beslag.
  2.  Flexibele leidingen zijn ongevoelig voor vrieskou, dus u hoeft nooit bang te zijn dat uw waterleiding in de winter barst.
  3.  Traditionele stijve leidingen hebben verbindingen nodig die zijn gemaakt met rubberen pakkingen en metalen verbindingsstukken met schroefdraad, wat soms lekkageproblemen kan veroorzaken. Flexibele pijp heeft dit soort verbindingen niet nodig, dus is er minder kans op lekken.
  4. Flexibele waterleidingen zetten niet uit of krimpen niet onder druk zoals stalen leidingen dat doen, dus fittingen kun je installeren zonder gebruik te maken van overmatige kracht dat kan leiden tot schade. Dit is vooral een voordeel bij oudere woningen met verouderde leidingsystemen.
  5.  Het gladde binnen- en buitenoppervlak van flexibele leidingen zorgt voor een vlotte doorstroming en verdeling door het hele leidingnet, wat zich vertaalt in een hogere waterdoorstroming en een betere waterdruk in de installatie. Flexibele leidingen zijn ook voorzien van niet-corrosieve fittingen die niet roesten of corroderen, wat het risico op waterlekken verkleint.

Naast al deze voordelen is de installatie van een flexibel buizensysteem ongelooflijk snel. In feite is het tot 10 keer sneller dan traditionele starre leidingsystemen. Flexibele pijpleidingen helpen ook geld te besparen omdat ze minder tijd kosten om te installeren – dit betekent een vermindering in arbeidskosten.

Nadelen van flexibele leidingen

Er zijn echter ook een paar nadelen aan een flexibel waterleidingnet:

  1. Flexibele leidingen zijn duurder dan traditionele starre leidingen. De voordelen van een flexibel systeem wegen echter in veel gevallen ruimschoots op tegen de kosten in vergelijking met traditionele starre systemen. Flexibele leidingen kunnen worden gebruikt in elke ruimte waar traditionele leidingen niet kunnen, dus dit verhoogt de flexibiliteit en bruikbaarheid
  2. Flexibele leidingen zijn iets moeilijker te installeren – maar ongeveer 2-3 keer zo snel als starre leidingsystemen. De arbeidskosten kunnen dus worden teruggebracht door de snellere installatietijd
  3.  In sommige gebieden voldoen flexibele waterleidingen niet aan de wettelijke voorschriften. Daarom kunnen plaatselijke voorschriften voorschrijven dat het waterleidingsysteem in plaats daarvan met starre buizen moet worden geïnstalleerd.

Flexibele leidingsystemen zijn dus in veel situaties een verbetering ten opzichte van traditionele starre leidingsystemen, wellicht ook wat de kosten betreft. Ze vergen minder tijd om te installeren wat kan resulteren in minder arbeidskosten.

 

Contact

Wil je meer weten rondom flexibele waterleidingen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022