Mechanische ventilatie

Het belang van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is de techniek van het voortdurend verplaatsen en verspreiden van lucht door middel van een ventilator. Dit is gebruikelijk bij het voorkomen of verminderen van verstoringen van het luchtklimaat in een bepaald gebied.

Mechanische ventilatie is een onmisbaar onderdeel in een bouwkundige systeeminstallatie. Het is ook een van de grotere uitdagingen die je als technisch installateur onder ogen krijgt, om het ventilatiesysteem zo goed mogelijk af te stemmen op de bestaande gegevens en/of wensen. Mechanische ventilatie kan veel verschillende constructies hebben, maar hoofdzakelijk bestaan ze uit een buizentechniek of luchtinlaat- uitwisseling. De buizen bestaan meestal uit een metalen of kunststof buis die in de bouwconstructie wordt ingebouwd en waardoor ventilatielucht kan circuleren.

Het doel van de ventilatie is om een goed luchtklimaat te behouden in een gebouw of schip. In fabrieken en schepen, waar veel productieprocessen plaatsvinden of waar veel mensen zijn in een relatief kleine ruimte, moet de lucht in steeds ververst worden om het comfort van de werknemers te handhaven. Ook voorkom je hiermee dat vieze of gevaarlijke stoffen via de lucht worden overgedragen. Luchttoevoersystemen zijn erg belangrijk en daarom is het van belang om ze op maat te laten maken.

Een goed ventilatiesysteem bestaat uit voldoende luchtverplaatsing zonder te veel geluidsoverlast.

Om dit te bereiken is het belangrijk om te bepalen hoeveel luchttoevoer er nodig is en waar de afzuigopeningen komen. Het kan ook gebeuren dat het plafond boven de werkplekken niet hoog genoeg is om afzuigsystemen op te hangen. In dat geval is het niet mogelijk om mechanische ventilatie toe te passen. In dergelijke gevallen moet men andere soorten van ventilatiesystemen kiezen zoals bijvoorbeeld gebruik maken van een luchtbehandelingssysteem of het opschonen van de lucht met behulp van filters.

Een veilige werkomgeving door mechanische ventilatie

De luchtkwaliteit is van enorm belang in het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving. Daarom is een goede ventilatie belangrijk. Enerzijds om te voorkomen dat er vocht in de ruimte komt, anderzijds om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke chemicaliën in de lucht verblijven die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en machine.

Een goede ventilatie is voor een machinehal onmisbaar. Het voorkomt condensvorming en bovendien verlengt u de levensduur van machines. Omdat er steeds strengere richtlijnen komen op het gebied van brandveiligheid, milieu en gezondheid, wordt het belang van mechanische ventilatie onderstreept. Deze techniek droogt de lucht om corrosie, of oxidatieve schade te voorkomen. Het is belangrijk dat de lucht in een ruimte voortdurend wordt ververst.

De juiste ventilatie zorgt voor een betrouwbare bedrijfsvoering en beschermt het milieu. Een goede ventilatie is daarom noodzakelijk in elke bedrijfsruimte. Op het land en aan boord van schepen.

Contact

Wil je meer weten rondom de werking en functie van mechanische ventilatie? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022