Pijpleiding

De meeste mensen kennen een pijpleiding vaak alleen als een buis. Een buis van ijzer of kunststof waar iets doorheen stroomt. Een waterleiding, een rioleringsleiding of een gasleiding bijvoorbeeld. Een pijpleiding is echter veel meer dan een buis. Een buis is namelijk het beginproduct, de grondstof voor een pijpleiding. Een buis wordt in een rechte lengte door de buizenfabrikant gemaakt.

De buis kan gemaakt zijn van verschillende materialen met specifieke eigenschappen. Hij kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van koolstofstaal, roestvaststaal of van een speciale legering. Door de rechte buis te bewerken, op maat te zagen of te branden, er bochten in te maken, door er aansluitingen op aan te brengen en door er flenzen op te lassen, ontstaat een specifieke pijpleiding. Een pijpleiding op maat, die geschikt is voor het verplaatsen van vloeistoffen, gassen of droge stoffen. Een pijpleiding is dus eigenlijk een transportmiddel.

Naast deze eigenschap worden pijpleidingen ook gebruikt in de huizen- en utiliteitsbouw, weg- en waterbouw, door kunstenaars en architecten. Welke specifictaie een pijpleiding moet hebben hangt af van de toepassing. Zo kennen we in de Petrochemie leidingen voor brandstof, olie, gassen en chemicaliën. Ook temperatuur en druk hebben een grote invloed op de materiaalkeuze. In de scheepsbouw bijvoorbeeld heb je te maken met zout- en zoetkoelwater, olie, lucht, warm- en koudwater, afvoer- en rioolwater en baggerleidingen. In de bouw kom je leidingen tegen die in het bouwwerk geïntegreerd zijn door de architect en dienen vaak ter ondersteuning of gewoon omdat het mooi is.

Hoe wordt een pijpleiding gemaakt?

Het proces om van een rechte buis een pijpleiding op maat te maken kent vele stappen. Het begint bij de engineering. Er wordt eerst gekeken naar de processpecificaties. Waar wordt de leiding toegepast, voor welk medium en wat zijn de procesdruk- en temperatuur? Hiermee wordt de ontwerpspecificatie gemaakt. Op basis hiervan komt er een materiaalkeuze en vereiste conservering tot stand. Als conservering kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het galvaniseren, schilderen met een speciaal verfsysteem of voorzien van een kunststof coating.

Er wordt een keuze gemaakt voor het soort materiaal en de wanddikte. Het materiaal wordt vervolgens besteld bij de leverancier van buizen. De isometrische tekening geeft aan hoe de leiding eruit moet komen te zien. Lengte, bochten, appendages, flenzen, alles staat erop.

De pijpfitter stelt vervolgens de leiding samen. Hij zaagt of brandt de buis op maat, maakt de bochten erin en zet de flenzen erop. Als de pijpfitter klaar is, dan is de leiding precies zoals op tekening staat aangegeven. Hij is nu gereed om naar de lasser te gaan. Voordat hij naar de lasser gaat wordt er eerst nog een visuele kwaliteitscontrole uitgevoerd. De lasser gaat vervolgens alle naden dichtlassen volgens het specifieke lasproces dat bij de leiding hoort. De lasser heeft daarvoor de juiste apparatuur en gecertificeerde laskwalificaties. Als de leiding is gelast volgt er een tweede visuele kwaliteitscontrole.

Indien nodig wordt er ook nog een Non Destructief Onderzoek (NDO) en een druktest op uitgevoerd. Als die resultaten bekend en juist zijn dan wordt de leiding geconserveerd. Na deze laatste stap volgt er een laatste visuele controle waarna de leiding gereed is om te worden ingebouwd.

 

Welke soorten pijpleidingen zijn er?

Pijpleidingen zin er in allerlei soorten en maten. Een pijpleiding is een transportmiddel voor vloeistoffen, gassen of droge stoffen. Er is een oneindig lijst met toepassingen. Om er maar een paar te noemen: vloeistofleidingen voor drinkwater, zeewater, koelwater, rioolwater, baggerwater, warmwater, afvoerwater, regenwater, benzine, diesel, olie, chemicaliën, voedingsmiddelen, melk, stroop. Gasleidingen voor lucht, zuurstof, aardgas, stikstof. Vaste stoffen leidingen voor zand, kalk, cement.

Kortom, er zijn vele toepassingen zoals gasleidingen, oliepijpleidingen en buisleidingen. Lees hier alles over het lassen van onze pijpleidingen.

Contact

Wil je meer weten rondom pijpleidingen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022