Zo werkt een watermaker

Watermakers bieden een handige manier om zoet water te produceren en zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting voor veel schippers en huiseigenaren die in kustgebieden wonen. In deze blog lees je meer over hoe een watermaker werkt en hoe deze geïnstalleerd wordt. Lees mee!

Functie van een watermaker

Een watermaker is een apparaat dat zeewater omzet in drinkwater. Hierbij wordt zeewater eerst gefilterd om onzuiverheden te verwijderen, waarna het vervolgens door een omgekeerd osmose-membraan geleid wordt om opgeloste zouten en andere verontreinigingen te verwijderen. Het resulterende zoetwater gaat daarna door een laatste filter om alle resterende onzuiverheden te verwijderen en vervolgens opgeslagen te worden in een zoetwatertank.

Watermakers kunnen worden gebruikt om zoet water te produceren uit zeewater, brak water of vervuild water. Zeewater is water dat zout bevat. Brak water bevat enkele opgeloste mineralen en zout, terwijl verontreinigd water schadelijke chemicaliën of micro-organismen bevat.

Een watermaker filtert het volgende uit vervuild water:

-zout;
-mineralen;
-chemicaliën;
-micro-organismen.

Omgekeerd osmose

Omgekeerde osmose is een proces waarbij zeewater door een semipermeabel membraan wordt geperst. Het semipermeabele membraan laat alleen zoetwatermoleculen door, terwijl het zout en andere onzuiverheden tegenhoudt. Terwijl de zoetwatermoleculen door het membraan worden geperst, duwen ze het zout en de andere onzuiverheden naar de andere kant.

Dit resulteert in zoet water aan de ene kant van het membraan en zout water aan de andere kant. Watermakers kunnen worden gebruikt om zoet water te produceren voor drinken, koken en wassen.

Soorten watermakers

Watermakers zijn er in verschillende maten: van kleine eenheden voor een paar liter zoet water per dag, tot grote eenheden die tientallen liters per uur kunnen produceren. De grootte van het apparaat dat nodig is hangt af van de grootte van het schip en de benodigde hoeveelheid drinkwater. De makers hebben hier echter wel een bron van zowel zeewater als elektriciteit voor nodig. Dit kan worden aangevoerd vanuit de romp van een boot of vanuit een waterbron aan wal. Elektriciteit kan worden geleverd door een generator, batterijen of een elektriciteitsnet.

Watermaker installeren

Bij de installatie van een watermaker op een boot komt het een en ander kijken. De eerste stap van dit installatieproces is het kiezen van een plaats voor het apparaat. Het is hierbij belangrijk dat de plaats dichtbij de zeewaterbron moet liggen en toegang moet hebben tot een stroombron. Wanneer de plaats gekozen is, is de installatie van de inlaat- en uitlaatslangen de eerstvolgende stap. De inlaatslang moet worden aangesloten op de zeewaterbron en de uitlaatslang op een opslagtank voor zoet water. Wat hierbij van belang is dat de stroombron op de watermaker wordt aangesloten. Na correcte installatie is de watermaker klaar voor gebruik.

Raadpleeg een gekwalificeerde installateur als je overweegt een watermaker te installeren. Hierdoor weet je zeker dat de eenheid correct wordt geïnstalleerd en dat de juiste maat wordt gekozen voor jouw behoeften. Zorg er daarnaast voor dat het toestel regelmatig onderhouden wordt, zodat deze jou vele jaren probleemloos van dienst zal zijn. STOUT helpt jou hier graag bij! Neem contact met ons op.