Alles wat je moet weten over galvaniseren

Galvaniseren of verzinken is een methode om metalen met zink te bedekken om ze tegen corrosie te beschermen. Galvaniseren is een veelgebruikte methode, maar hoe werkt het nou precies? Wat zijn de toepassingen van galvaniseren en hoe is het ontdekt? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder.

De geschiedenis van galvaniseren

Het woord galvaniseren vindt zijn oorsprong in de naam Luigi Galvani, die ontdekte dat als je een elektrische stroom laat lopen door twee verschillende metalen die op een vochtig oppervlak met elkaar zijn verbonden, de twee metalen uiteindelijk zouden gaan roesten. Dit komt door elektrolyse (van azijn en zuiveringszout), wat betekent dat verschillende gassen zoals waterstof en zuurstof zich vormen op elk van de metalen. Deze gassen veroorzaken roestvorming.

Reeds in de 14e eeuw v. Chr. probeerde men door middel van koper roest te voorkomen, maar deze werkten niet erg lang. Rond 1742 na Christus ontdekt Luigi Galvani voor het eerst de effecten van elektriciteit op metalen, en rond 1805 werd gegalvaniseerd staal voor het eerst als beschermlaag gebruikt in Frankrijk. Tegenwoordig gebruikt heel de wereld de wonderlijke methode van galvanisatie.

Hoe werkt galvanisatie?

Galvaniseren is een proces waarbij staal (en soms andere metalen) met zink wordt bekleed en vervolgens gebakken om een beschermende laag te vormen. Galvaniseren creëert een elektrisch geleidende barrière die het onderliggende metaal beschermt tegen blootstelling aan lucht en vocht. De zinklaag voorkomt oxidatie die het metaal anders na verloop van tijd zou verzwakken. Bovendien bevordert de zinklaag vaak de hechting tussen het staal en andere metalen.

Zink is toevallig ook een goede geleider van elektriciteit. Dus als je metaal wilt beschermen tegen roesten, is zink een goede keuze. Echter, als je metaal gaat coaten met puur zink, zal het net zo snel corroderen als onbeschermd metaal. Bij het galvaniseren bekleedt men staal met een meer roestbestendige legering van zink. Het proces van verzinken dwingt onzuiverheden uit het staal naar de oppervlak en vormt een beschermende verbinding boven op het zink.

De meest gebruikelijke vorm van verzinken is thermisch verzinken, waarbij de onderdelen worden ondergedompeld in een bad van gesmolten zink. Het zink hecht zich aan de onderdelen door middel van zogenaamde “fusie bindingen” die ontstaan wanneer twee materialen met verschillende kristalstructuren worden samengevoegd bij verhoogde temperatuur. Hierdoor kan zink de metalen eromheen beschermen tegen roest en corrosie door te fungeren als een beschermende barrière tussen het onderdeel en zijn omgeving. Hoe dikker of van betere kwaliteit het zink is, hoe beter de bescherming zal zijn.

Toepassingen van galvaniseren

Galvaniseren kent talrijke toepassingen, zowel op commercieel als op industrieel gebied. Het is een van de beste manieren om metalen producten tegen corrosie te beschermen. Bij de galvanisatie proces breng je zink, dat een uitstekende corrosieremmer is, aan op metalen om ze beter te beschermen. Het is gebruikelijk bij de productie van veel verschillende dingen; enkele voorbeelden zijn auto-ophangingssystemen, bouwbeslag en draad. Galvaniseren is ook mogelijk op ijzer of staal voordat het zelfs maar is gevormd tot het gewenste product om het tegen oxidatie te beschermen.

Galvaniseren is niet alleen voor staalproducten; ook bijvoorbeeld aluminium is beschermd door het te galvaniseren met zink. De voordelen van gegalvaniseerd aluminium zijn welbekend. Al jaren zijn gegalvaniseerde onderdelen terug te vinden in chassisdelen van auto’s, maar ook in vliegtuigen en schepen.

Omdat gegalvaniseerde producten zo lang meegaan en zo corrosievrij blijven, vergen zij minder onderhoud dan producten die dit galvanisatie proces niet hebben ondergaan. Dit betekent dat wanneer u als u een gegalvaniseerd product koopt of gebruikt, u als eigenaar minder werk hoeft te verrichten voor onderhoud en reparatie.

Veel industriële offshore producten, zoals die op booreilanden en schepen, vereisen een hoge mate van bescherming tegen corrosie. Daarom zijn deze producten zeer waarschijnlijk gegalvaniseerd. De hoge kosten van de initiële galvanisatie worden goedgemaakt door de langere levensduur en de verminderde corrosie van deze producten.

 

Contact

Wil je meer weten rondom galvaniseren? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar: info@stout-pijpleidingen.com

of bel ons op telefoonnummer: +31(0) 184 615 022