Mig lassen zonder gas – kan dat?

Hoe fijn zou het zijn als je zonder beschermgas mig zou kunnen lassen? Gas is immers duur en je moet het regelmatig vervangen. Zou het niet geweldig zijn als je gewoon zonder kon? Hoewel het mogelijk is om deze lasmethode zonder gas te gebruiken, is dit niet aan te raden. In dit artikel lees je waarom!

Wat is mig lassen?

Mig staat voor “metaal inert gas”. Mig lassen is een vorm van lassen waarbij een elektrische boog wordt gebruikt om metalen te lassen. Het metaal wordt gesmolten door de hitte van de boog en vervolgens samengevoegd.

Bij mig lassen wordt er gebruik gemaakt van een laspistool die verbonden is met een draadaanvoer die de elektrode/lasdraad levert. Deze elektrode wordt gesmolten door de hitte van de boog en verbindt vervolgens de te lassen metalen.

Tijdens het lassen wordt het smeltbad van de las beschermd door een beschermgas wat oxidatie en andere soorten lasfouten helpt voorkomen. Vaak is dit argon.

Mig-lassen is een veelzijdig lasproces dat kan worden gebruikt op een verscheidenheid aan metalen, waaronder aluminium, roestvrij staal en zacht staal.

Kan je mig lassen zonder gas?

Het korte antwoord op deze vraag is: Nee, MIG-lassen kan niet zonder gas. Het beschermgas wordt gebruikt om de las te beschermen tegen verontreiniging.

De reden hiervoor is dat het smeltbad van het metaal dat ontstaat  snel zou oxideren in aanwezigheid van zuurstof. Dit zou resulteren in een las die niet alleen onaantrekkelijk is, maar ook zwak.

Gasloos lassen met een ‘gasgevulde’ lasdraad

Echter bestaat er wel zo iets als een ‘gasgevulde lasdraad’ die kan worden gebruikt zonder het beschermgas. Deze lasdraden zijn in de werkelijkheid niet echt gevuld met gas, maar hebben een gas-afgevende kern. De binnenkant van deze gasgevulde lasdraden lijkt erg op de buitenkant van een beklede elektrode. Wanneer de lasdraad wordt verhit, komt het gas vrij en vormt het een afscherming rond de las.

Nadelen van gasgevulde lasdraden

Toch zijn deze gasgevulde lasdraden geen wonder oplossing. Er zijn enkele grote nadelen aan het gebruik ervan:

  • Ze zijn duurder dan gewone lasdraad.
  • De gasafgifte is niet altijd consistent, wat kan leiden tot lasfouten.
  • Ze kunnen moeilijk door het laspistool te voeren zijn.
  • Het beschermgas kan onvoldoende zijn, waardoor er lasfouten ontstaan.
  • Het is lastiger om accuraat te lassen.
  • Er komen bij het verbranden van de kern veel schadelijke stoffen vrij.

Kortom, hoewel het technisch mogelijk is om zonder gas mig te lassen, wordt het niet aanbevolen. De gasgevulde lasdraden zijn duurder en kunnen moeilijk te gebruiken zijn, bovendien kan het vrijgekomen beschermgas alsnog onvoldoende zijn. Om deze redenen kun je bij MIG lassen het beste het traditionele beschermgas gebruiken.