De toepassingen van autogeen lassen

Autogeen lassen is een lasmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een vlam die ontstaat door een chemische reactie tussen twee gassen om metaal te smelten en samen te voegen. In deze blog vertellen we meer over de toepassingen van autogeen lassen.

Hoe werkt autogeen lassen?

Het autogene lasproces is vrij eenvoudig. Eerst worden twee soorten gas samen in een toorts gemengd – gewoonlijk acetyleen en zuurstof. Vervolgens worden deze gassen ontstoken, waardoor er een hete vlam ontstaat. De hitte van deze vlam wordt gebruikt om vulmiddel/lasdraad te smelten en zo twee metalen samen te voegen. Het is ook een optie om geen gebruik te maken van toevoegmateriaal, het is mogelijk materiaal van het werkstuk zelf aaneen te laten vloeien.

De meest gebruikte brandstof bij autogeen lassen is acetyleen, maar andere gassen zoals propaan en waterstof kunnen ook worden gebruikt. De brandstof wordt gemengd met zuurstof om een vlam te creëren die heet genoeg is om de metalen aan elkaar te lassen.

Het lasproces kan worden gebruikt om veel verschillende metalen te lassen, waaronder staal, aluminium, messing en koper.

Voor- en nadelen van autogeen lassen

De voordelen van autogeen lassen zitten veelal in de eenvoud en veelzijdigheid van de methode. Het kan worden gebruikt op een verscheidenheid van metalen, waaronder staal, aluminium en messing. Daarnaast is deze methode relatief eenvoudig op te stellen en te gebruiken. Hierdoor is het een populaire keuze is voor veel lassers.

Echter zitten er ook een aantal nadelen aan deze methode van lassen. Een voorbeeld hiervan is dat hij veel dampen en rook kan produceren, wat gevaarlijk kan zijn om in te ademen. Een ander voorbeeld is dat het moeilijk kan zijn om de hitte van de toorts onder controle te houden, wat tot vervelende ongelukken kan leiden. Tenslotte is het niet altijd de beste keuze voor het lassen van zeer dunne metalen.

Voordelen

  • Makkelijk te leren
  • Goedkoop
  • Veelzijdig te gebruiken
  • Geen elektriciteit nodig

Nadelen

  • Veel veiligheidsvoorschriften
  • Brandgevaar
  • Niet te gebruiken in kleine, slecht geventileerde, ruimtes
  • Niet de beste keuze voor dunne materialen

Toepassingen

Autogeen lassen wordt voornamelijk toegepast in de zware machinebouw, de bouw en de scheepsbouw vanwege zijn veelzijdigheid. Vooral in dik plaat- en pijpwerk, wordt het veel gebruikt. Autogeen lassen wordt ook gebruikt voor het hardsolderen en snijden van metalen.

Het is geen goede keuze voor dun plaatwerk omdat het moeilijk kan zijn om een consistente las te maken. De hoge hitte van de toorts kan ook kromtrekken en vervorming veroorzaken. Voor dit soort laswerk kan er beter worden gekozen voor bijvoorbeeld TIG of  MIG lassen.

Autogeen lassen is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige lasmethode die op een groot aantal materialen kan worden gebruikt. Met wat oefening kan het door iedereen onder de knie worden gekregen. Wees wel bewust van de veiligheidsoverwegingen die bij het lasproces komen kijken. Zorg ervoor dat je over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt en neem alle veiligheidsmaatregelen in acht voordat je met een lasproject begint.

Meer weten over autogeen lassen? Of weten wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!